Winters Chocolaterie

Geschiedenis - Cacao

Nadat Columbus in 1492 Amerika ontdekte , maakte West-Europa de daarop volgende jaren steeds verder kennis met de cultuur van de indianenstammen.
Er was veel belangstelling voor wat de indianen zoal aten, hun voedingsgewoontes en hun eigen specifieke gewassen en producten.  Met name de cultuur van de Maya-indianen en die van de Azteken getuigden van een bijzondere beschaving. Columbus ontdekte bijvoorbeeld dat de Azteken de cacaobonen vaak als ruilmiddel gebruikten. Je kon dus toen met cacaobonen betalen.
Verder speelde de cacaoboon ook in hun voeding een belangrijke rol. Zo maakten de Azteken van de cacaobonen een drankje dat ze Xocatl noemden, dat godendrankje betekent. En daar komt dus ons woordje chocolade vandaan!


Ook de Maya’s waren bekend met de cacaoboon. De bijzonder lekkere smaak, de hoge voedingswaarden en de toepassingsmogelijkheden van cacao waren voor hun al lang geen geheim meer. Zij bewerkten de cacaoboon tot een lekker drankje waar ze dan naar smaak een beetje chilipeper aan toevoegden.
De Europeanen wilden dat drankje ook thuis maken en in 1685 werden de cacaobonen in Europa ingevoerd. En zo konden de Europeanen voortaan hun eigen chocolade maken, niet met chili maar met suiker. Suiker, zo hadden de Europeanen ontdekt, maakte de chocolade nog lekkerder. En het duurde dan ook niet lang of chocoladedrank met suiker was het drankje onder de rijke mensen.


Pas jaren later werd het drankje ook betaalbaar voor de gewone mens. En gelukkig kan nu iedereen van chocolade genieten, van jong tot oud!

Geschiedenis van de Cacao